Weer en beste reistijd voor Egypte

Het merendeel van de toeristen die naar Egypte afreizen komen naar het land toe om er te genieten van een onbezorgde zon-, zee- en strandvakantie. De meeste toeristen komen naar het land toe in de winterperiode om er te genieten van een heerlijk winterzonvakantie, maar ook in de andere maanden van het jaar zijn er veel toeristen in de omgeving van de Rode Zee te vinden. Mede door het feit dat het kwik er zo goed als altijd boven de twintig graden Celsius uitkomt en regenbuien een zeldzaamheid zijn is Egypte qua klimaat één van de aantrekkelijkste landen voor een zonvakantie op minder dan vijf uur vliegen van Nederland.Het klimaat van Egypte

Heel Egypte heeft een warm woestijnklimaat. Dit type klimaat onderscheidt zich door de hoge temperaturen en de extreme lage neerlag cijfers. Door de extreme droogte die er in Egypte voorkomt groeien er bijna geen bloemen en planten. Alleen enkele palmsoorten en cactussen kunnen tegen dit klimaat.
Omdat de gemiddelde jaarlijkse temperatuur met 23 graden boven de 18 graden Celsius ligt en de gemiddelde jaarlijkse neerslag onder de 200 mm heeft Egypte een warm woestijnklimaat. Met name in de zomermaanden kan de temperatuur in het land behoorlijk oplopen. In het zuidwestelijke deel van Egypte in de Sahara zijn temperaturen van meer dan 40 graden Celsius in de zomermaanden eerder de regel dan de uitzondering.

Winterzon

Door de aangename temperaturen in de winterperiode is Egypte een populaire winterzonbestemming geworden. Er zijn in de omgeving van de Rode Zee behoorlijk wat resorts en hotels te vinden die in de wintermaanden gevuld zijn met Westerse toeristen. Het aangename van een vakantie naar Egypte in de winterperiode is dat de temperaturen er aangenaam zijn met zonder dat het er extreem heet is zoals het wel kan zijn in de zomermaanden.
Ondanks het feit dat de zonnekracht in deze periode niet op zijn sterkst is doe je er verstandig aan om jezelf goed in te smeren met zonnebrand met een goede beschermfactor.

Hitte

Met name in de zomermaanden kan het kwik in Egypte behoorlijk ver oplopen. In extreme gevallen kan het kwik zelfs oplopen tot boven de vijftig graden Celsius. Dit echter alleen in de binnenlanden en niet aan de kust. Door het koelende effect van de Middellandse Zee of de Rode Zee liggen de gemiddelde temperaturen hier net enkele graden lager. Toch is het verstandig als je Egypte in de zomerperiode bezoekt om op de heetste momenten van de dag de zon te mijden en de schaduw op te zoeken. Ga je op andere tijden wel de zon in zorg dan voor een zonnebrand met een hoge beschermfactor en draag als het even kan een hoed of een pet. Dan zul je het minste last hebben van de brandende zon. Zorg er verder voor dat je veel water drinkt, want met deze hoge temperaturen ben je snel uitgedroogd.

Neerslag

De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Egypte is bijna in zijn geheel te verwaarlozen. In het hele land valt er geen tot zeer weinig regen. Het enige deel dat af en toe wat neerslag ziet is het noordelijke deel van Egypte in de omgeving van de Middellandse Zee. In dit deel van Egypte valt op jaarbasis iets minder dan 200 mm. Ter vergelijking, de badplaats Hurghada ziet gemiddeld ongeveer 10 mm aan neerslag per jaar. Dit is echter gemiddeld er gaan soms meerdere jaren voorbij dat er helemaal geen neerslag valt in het zuidelijke deel van Egypte.

Khamsin

De Khamsin is een typische hete droge zanderige wind die in Egypte voorkomt. Deze wind komt altijd uit het zuiden en heeft veel weg van de sirocco die in grote delen van Zuid-Europa voorkomt. Op de dagen dat de Khasim over Egypte raast, ligt de gemiddelde temperatuur er behoorlijk wat graden hoger en is de gevoelstemperatuur door de hete wind nog hoger. De Khasim komt meestal voor in de lente periode en komt over een periode van vijftig dagen sporadisch voor in Egypte.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Egypte zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Egypte. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Egypte