Vervoer in en naar Egypte

Het merendeel van de toeristen die op vakantie gaan naar Egypte komen aan met het vliegtuig nemen een transfer naar hun hotel of resort en verblijven de rest van hun vakantie min of meer op dezelfde plaats. Wil je tijdens je vakantie in Egypte meer van het land zien dan zijn er verschillende mogelijkheden om het land te verkennen. Een taxi is in veel gevallen de makkelijkste, maar ook de duurste optie. Andere mogelijkheden zijn de trein, de bus of een huurauto. De verschillen en de voors en tegens van de verschillende vormen van vervoer in Egypte hebben we op deze pagina samengevat.Vliegen naar Egypte

Het overgrote deel van de reizigers die ieder jaar naar Egypte reizen komen met het vliegtuig. Dit is de goedkoopste en makkelijkste manier van reizen naar Egypte. In ongeveer vierenhalf uur vlieg je vanuit Nederland naar Egypte. De lengte van de vlucht kan iets verschillen afhankelijk van je opstapplaats en bestemming in Egypte. Ook kan de wind een rol spelen.

Caïro International Airport

Het Caïro International Airport is de grootste en drukste luchthaven van Egypte en behoort tot de drukste van Afrika. Het vliegveld is te vinden op ongeveer vijftien kilometer van de hoofdstad. De luchthaven beschikt over drie start- en landingsbanen en drie terminals. EgyptAir is de grootste en belangrijkste luchtvaartmaatschappij die Caïro International Airport als thuisbasis hebben.

Luxor International Airport

Het Luxor International Airport is te vinden in het zuidelijke deel van Egypte niet al te ver van de Vallei van de Koningen. Deze belangrijke bezienswaardigheid is gelijk één van de belangrijkste redenen van het bestaan van deze luchthaven. Het merendeel van de mensen die gebruik maken van deze luchthaven zijn toeristen die deze bezienswaardigheid met eigen ogen willen aanschouwen. Het is tevens mogelijk om met een inlandse vlucht vanaf Caïro naar het vliegveld van Luxor af te reizen. Het Luxor International Airport heeft één start- en landingsbaan en één terminal.

Sharm el Sheikh International Airport

Sharm el Sheikh International Airport was één van de grootste internationale vliegvelden van Egypte. Door de aanhoudende terreurdreigingen in Egypte en de aanslag op een Russisch passagierstoestel laat het merendeel van de Europese maatschappijen het vliegveld links liggen. Dit heeft grote gevolgen voor de badplaats Sharm el Sheikh. Het Sharm el Sheikh International Airport stond bekend als onveilig en corrupt.

Hurghada International Airport

Het Hurghada International Airport is na het vliegveld van Caïro het grootste en drukste vliegveld van Egypte. Het vliegveld beschikt over één start- en landingsbaan en één terminal. Het merendeel van de toeristen die op dit vliegveld aankomen verblijven in de plaats Hurghada of Marsa Alaam. Het is een typisch toeristenvliegveld met verder weinig voorzieningen. Wel zijn er verschillende winkels en autoverhuurbedrijven te vinden. Het Hurghada International Airport wordt tevens gebruikt door verschillende maatschappijen als tussen- en tankstop naar andere bestemmingen in Afrika.

Transfers

De transfers van de vliegvelden naar de meeste badplaatsen en hotels gebeurt met grote en kleine bussen. Om de veiligheid van de toeristen te garanderen gebeurt dit in sommige gevallen onder begeleiding van bewaking. Indien u een pakketreis naar Egypte hebt geboekt is de transfer vanaf het vliegveld naar je resort en visa versa in de meeste gevallen geregeld.

Taxi’s

Een taxi is in de meeste gevallen de beste en gemakkelijkste manier om jezelf te verplaatsen in Egypte. Je moet dan wel op voorhand goede prijsafspraken maken met de taxichauffeur. Dit om eventuele onaangename verrassingen achteraf te voorkomen. De prijs van een taxi ligt lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. Verder worden er geen standaardtarieven gevraagd waardoor de prijs per taxi behoorlijk kan verschillen. Bijzonder is wel dat, terwijl je al in de taxi zit er soms gestopt wordt om alvast een tweede klant onderweg op te pikken. Als je dit geen probleem vindt, is dat oké. Zo niet, dan spreek je de chauffeur er op aan en vertelt hem door te rijden. Het merendeel van de taxichauffeurs in Egypte spreekt een redelijk woordje Engels.

Superjet bus

Egypte beschikt over een groot en uitgebreid busnetwerk. De beste en de snelste busdiensten zijn de superjet bussen. Het merendeel van deze bussen zijn voorzien van airco waardoor je vrij comfortabel tussen de verschillende grote steden en badplaatsen in Egypte kunt reizen. Nadeel is vaak wel dat alle teksten en dienstregelingen alleen in het Arabisch te vinden zijn. Dit is voor het merendeel van de toeristen onleesbaar. Gelukkig spreekt een deel van de chauffeurs redelijk Engels waardoor zij je verder kunnen helpen.

Treinnetwerk

Het treinnetwerk van Egypte stamt nog uit het koloniale tijdperk. Het netwerk heeft sinds die periode maar weinig verbeteringen ondergaan waardoor het reizen met de trein in Egypte alle behalve een pretje is. De betere en vaak snellere optie is de bus.

Autorijden in Egypte

Egypte is één van de gevaarlijkste landen ter wereld om auto te rijden. Statistisch gezien vallen er in Egypte jaarlijks de meeste verkeersslachtoffers ter wereld. Met name in de avond en nacht is het er erg gevaarlijk. Dit komt mede doordat de wegen er bijzonder slecht verlicht zijn en een groot deel van de automobilisten er zonder goede verlichting rijdt.
De hoofdwegen zijn over het algemeen redelijk tot goed van kwaliteit de B-wegen zijn vaak in slechte staat en vol met gaten en putten. Het is voor je eigen veiligheid niet verstandig om zelf auto te rijden in Egypte. Ben je dit wel van plan dan moet je in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs.

Huurauto

Op de vliegvelden van Egypte zijn zo goed als alle internationale verhuurbedrijven te vinden. Wil je zeker weten dat je de beste prijs betaalt en dat je achteraf niet voor onverwachte kosten komt te staan dan kan je zorgeloos je autohuren bij Sunnycars.

Fietsen

Het is mogelijk om te fietsen in Egypte, het is er echter niet gebruikelijk en de meeste inwoners van het land zullen je vreemd aan staan te kijken al je aan het fietsten bent. Wil je op fietsvakantie naar Egypte dan moet je wel bedenken dat het niet heel veilig is. Zo is het niet veilig om de gravelwegen in de Sinaï woestijn te nemen vanwege de kans op landmijnen. Grote delen van Egypte zijn niet veilig voor toeristen en hier kun je dan alleen onder begeleiding van een konvooi fietsten. Dit alles zorgt ervoor dat een fietsvakantie in Egypte onveilig is en zeker niet relaxed.
Wel kun je bij sommige resorts een fiets huren en een deel van de kustlijn affietsen, zolang je maar binnen de grenzen van de badplaats blijft.

Varen

Een boottochtje op de Nijl of een stukje varen op de Rode Zee staat bij veel toeristen hoog op hun verlanglijstje tijdens hun vakantie in Egypte. De boottochten zijn in alle soorten en prijsklassen te vinden. Kijk goed welke het beste bij jezelf en je portemonnee passen. In de regel geldt hoe kleiner en minder druk het bootje hoe duurder de boottocht zal zijn. Maak vooraf goede prijsafspraken met de kapitein zodat je niet voor onverwachte verassingen zal komen te staan.