Vakantie in Egypte

Het aangename klimaat in Egypte maakt het land tot één van de populairste winterzonbestemmingen in Afrika. De combinatie van de zongarantie, de prachtige resorts en de vriendelijke bevolking maken dat veel toeristen ieder jaar de weg naar Egypte weten te vinden. Het overgrote deel van de toeristen die naar Egypte op vakantie gaan verblijven in één van de vele luxe all-inclusive resorts die het land rijk is. Deze resorts beloven een weekje of twee onbezorgd vakantieplezier onder de Egyptische zon.Vakantie boeken en voorbereiding

Wanneer je op vakantie gaat naar Egypte is een degelijke voorbereiding wel aan te raden. Ten eerste omdat het land zoveel te bieden heeft. Zeker de binnenlanden zijn één groot openluchtmuseum. Met zoveel opties dat het onmogelijk is om alles te bezoeken, dus je zult keuzes moeten maken. Een andere minstens net zo belangrijke reden om je goed voor te bereiden is dat je naar een totaal andere cultuur gaat. Afhangende van je voorbereiding zul je ook een keuze moeten maken in wat voor een vakantie je gaat boeken. Veel reisbureaus bieden complete pakketten aan die vaak naar de badplaatsen aan de Rode Zee gaan. De focus van dit type reis zal vooral liggen op een zon-, zee- en strandvakantie. Je verblijf is dan vaak op basis van een ‘all inclusive’ arrangement in een resort. Vanuit deze resorts worden diverse excursies georganiseerd die je vaak nog kunt boeken ter plaatse.

Vind de mooiste allinclusive vakantieaanbiedingen in Egypte bij Tui en Sunweb.

Ook zijn er veel toeristen die naar Egypte gaan voor alle cultuur die er te bewonderen is. Dit zijn vaak rondreizen. Deze worden ook aangeboden door verschillende reisorganisaties en zijn dan vaak in groepsverband. Een andere optie is om zelf thuis je reis in te plannen en via het internet bijvoorbeeld al je hotels en tickets te boeken. Op deze manier heb je de meeste vrijheid, maar natuurlijk is dan niet alles tot in de puntjes voor je geregeld. Zelf heeft deze manier van reizen toch mijn persoonlijke voorkeur. Zo hebben we toen enkele dagen in Luxor gezeten, een Nijlcruise gemaakt naar Aswan om vervolgens met de trein naar Cairo te reizen waar we dan ook weer een aantal dagen hebben gezeten om dan weer met de trein richting Luxor te reizen. Het voordeel voor ons was dat we op deze manier zelf een invulling konden geven en bovendien niet vastzaten aan een overvol programma. Dit heeft er onder andere tot geleid dat we in contact kwamen met lokale mensen en zo ook nog zijn uitgenodigd om bij mensen thuis te eten. Het contact met de lokale bevolking geeft zo’n reis wat ons betreft een meerwaarde. Natuurlijk zijn er ook minpunten aan deze manier van reizen. Je zult sterk in je schoenen moeten staan en je ook goed moeten verdiepen in alle gebruiken en de cultuur.

Voordat je afreist naar Egypte moet je een visum voor Egypte aanvragen. Dat kan gewoon via internet en is meestal alleen maar een formaliteit. Doe het wel op tijd, zodat je met je visum richting Egypte kunt vertrekken.

Overnachten

In Cairo wordt meestal overnacht in hotels. Deze zijn er in alle niveaus. Je moet er wel rekening mee houden dat hotels en hostels in het lage segment vaak wat te wensen overlaten. Een jeugdherberg heeft vaak geen goed werkende airco. Het kan er flink warm worden en dit kan je nachtrust verstoren. Ook hebben de goedkopere hotel vaak slechte bedden. Aan te raden is om minimaal een drie sterren hotel te nemen. Ook de andere plaatsen in Egypte hebben hotels. De badplaatsen hebben vaak ook resorts. Ook hiervoor geldt dat ze in verschillende prijscategorieën beschikbaar zijn. In de meeste gevallen zijn je overnachtingen geregeld door het reisbureau wanneer je je reis boekt. Alleen wanneer je je reis meer zelf gaat invullen zal je rekening moeten houden in je keuze van accommodatie.

All-inclusive toerisme

Egypte is gekend om zijn all-inclusive toerisme. Vooral de badplaatsen rond de Rode zee en in de Sinaï hebben tal van All-inclusieve resorts. Dit is een ideale manier van vakantiebesteding voor het type reiziger dat vooral wilt genieten en misschien zo nu en dan eens een uitstapje wilt maken buiten het resort. Op deze resorts zijn vaak wat meer de westerse normen en waarden van toepassing. Dit betekent dat je niet zoveel rekening hoeft te houden met wat je aan hebt of vooral niet aan hebt wanneer je op het strand bent. Zoals de naam al doet vermoeden is het gehele verblijf verder zonder bijkomende kosten. Voor drank en eten wordt meestal niets extra in rekening gebracht. Het nadeel van het verblijven op een resort is dat je minder het gevoel hebt in een land te zijn met een andere cultuur. Het zijn vaak typische badplaatsen waarvan de resorts meestal op elkaar lijken. Ongeacht of je nu in Spanje op een resort zit of in Egypte; vaak zijn ze voor meer dan tachtig procent hetzelfde.

Eten en drinken

De Egyptische keuken staat niet bekend om een grote waaier van lekkere hapjes en drankjes. Vaak wordt er thee gedronken met verse munt. Dat is toch wel de nationale drank. Er is wel wat bekende Street food in Egypte. Dat zijn dan de typische grote lappen vlees die op elkaar worden gestapeld aan een spies die vervolgens langzaam draait in een warme grill. We kenen dat als kebab of shoarma. In de wat betere restaurants kun je wel gerechten eten die vaak een wat Arabisch karakter hebben en zijn bereid met veel verse kruiden en specerijen. Ook zal je invloeden zien van vooral Groot-Brittannië. Het ontbijt in een hotel heeft vaak de gebakken tomaat en witte bonen in tomatensaus. Het is ook belangrijk om je restaurants te kiezen op basis van hygiëne. Zorg dat je bijvoorbeeld in een restaurant eet waar het eten wordt schoongemaakt met water uit flessen en ook de bereiding met dit water wordt gedaan. Pas ook op met ijs in je drank. Doe dit alleen als je ervan uit mag gaan dat het ijs gemaakt is van water uit flessen.

Nijlcruise

Wat echt leuk is en een goede combinatie van rust en veel excursies naar historische en culturele sites, is het doen van een Nijlcruise. Vaak vertrekken de schepen uit Luxor en komen deze vijf dagen later aan in Aswan. De meeste cruises zijn all-inclusive of op basis van Vol Pension. Wij hebben destijds zelf onze cruise thuis geregeld. De keuze was toen om een wat kleiner maar toch luxe cruise te boeken op basis van vol pension. Je hebt schepen waarvan het gezelschap maximaal vijftig reizigers is, maar je hebt ook cruises met honderden reizigers aan boord. Het is maar net wat je voorkeur heeft. Vaak worden er tijdens de cruise diverse excursies en activiteiten georganiseerd. Vergeet ook niet te genieten van het landschap dat passeert tijdens je cruise.

Excursie naar de Vallei van de Koningen

Een excursie naar de Vallei der Koningen mag zeker niet ontbreken tijdens een verblijf in Luxor of tijdens een rondreis door Egypte. Vaak bieden reisbureaus deze aan in het arrangement dat je boekt. Dan ga je vaak in groepsverband naar de Vallei der Koningen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf ter plaatse een excursie te boeken naar de Vallei der Koningen. Het leukste, en ook het meest informatieve, is om een excursie te doen met een select gezelschap en een goede gids. Een goede gids weet je vaak veel te vertellen en als je maar met een klein gezelschap bent is het ook makkelijker om je te focussen op de gids. Ik was er destijds met mijn vrouw en wij hadden voor al onze excursies een persoonlijke gids. In de regio Luxor en Aswan was dit telkens dezelfde en in Caïro ook.

Snorkelen

Als je in één van de badplaatsen aan de Rode Zee bent moet je zeker ook eens met je hoofd onder water kijken. De Rode Zee staat bekend om haar heldere wateren en uitstekende duik en snorkelfaciliteiten. Je ziet er tal van kleurrijke vissen en al even indrukwekkend koraal. Snorkelgerief is vaak beschikbaar op de resorts. Ook kun je ervoor kiezen om je eerste ervaringen op te doen met duiken. Vaak zijn er op de resorts duikscholen aanwezig.

Shoppen

Wie aan Egypte denkt, denkt niet meteen aan shoppen. Dat is ook te begrijpen, want Egypte is geen land voor shoppers. Natuurlijk heb je er wel winkels die zich vaak richten op toeristen, maar de typische westerse ketens met bekende merken zul je hier niet tegenkomen. Vaak zal een gids je meenemen naar bijvoorbeeld een tapijtmaker of een parfum maker. Dit wordt gedaan, omdat een gids een deal heeft met deze verkopers. Je krijgt dan wat te zien van het ambacht, maar er wordt vooral gehoopt dat je je portemonnee gaat trekken. Voor dingen die je echt wilt meenemen is dat vaak geen probleem, maar vaak koop je dingen die je eigenlijk niet wilt. De winkels manifesteren zich dus vooral op het vlak van typisch Egyptische souvenirs zoals, waterpijpen, gouden sieraden, papyrus, tapijten, stenen beelden en vazen en parfum. Ook is er veel kleding te koop. Vaak met een lokaal tintje. Zo hadden wij tijdens onze Nijlcruise een Egyptische avond dus hebben we een Egyptische outfit moeten aanschaffen.

Uitgaan in Egypte

Egypte staat niet bekend om haar uitgaansleven. Toch komt het land vaak pas echt tot leven als de zon onder gaat en de temperaturen dalen naar een wat aangenamer niveau. Je zult zien dat er veel terrasjes zijn waar je bijvoorbeeld aan een sischa kunt lurken of gewoon lekker kunt zitten en genieten van het schouwspel om je heen. In Caïro zelf worden wel dinershows en dergelijke georganiseerd. Vaak is dit dan op een schip op de Nijl waarbij je buikdansers en andere Egyptische folklore te zien krijgt. Let hier ook goed op bij het boeken van zo’n show. Wij hebben er een gedaan en we dachten rustig ons moment af te wachten toen het buffet openging, maar vooral de lokale bewoners namen het er nogal van en plunderden letterlijk het buffet leeg, dus van een Diner Show op een schip werd het voor ons een Show op een schip op de Nijl.

Stranden

Als je definitie van een strand een grote strook zand is dat eindigt aan de zee, dan is Egypte één groot strand. Natuurlijk is dit wat overdreven, maar toch heeft Egypte vaak uitstekende stranden. Aan de Rode Zee liggen veel badplaatsen met openbare stranden en stranden op resorts. Houd er rekening mee op openbare stranden dat je in een andere cultuur bent met andere etiketten wat betreft badkleding. Op de stranden van de resorts heb je hier minder last van. Op de meeste stranden kun je uitstekend luieren in de zon en zwemmen. Vak kun je er ook snorkelen en duiken. Ook zijn de meeste stranden voorzien van leuke restaurantjes en terrasjes.