Steden in Egypte

Egypte is een geliefde bestemming bij veel toeristen. Veel steden en plaatsen hebben een grote aantrekkingskracht op toeristen. Zo zijn er de badplaatsen aan de Rode Zee waar je de helderste duikwateren van onze planeet tegenkomt en natuurlijk ook de plaatsen landinwaarts, vaak aan de Nijl, waar je als liefhebber van oude culturen niet uitgekeken raakt. Het merendeel van de toeristen die in de winterperiode een bezoek brengt aan Egypte zijn op zoek naar een relaxte zon-, zee- en strandvakantie. Heerlijk chillen op het strand en af en toe een duik nemen in de Rode Zee. Heb je behoeft waan wat meer cultuur, maak dan een Nijlcruise of brengen een bezoek aan de piramides. In dit overzicht hebben we een aantal van deze plaatsen benoemd, zodat je een beeld hebt van alles wat er hier te bezoeken is. Natuurlijk is het slechts een overzicht en kunnen er plaatsen missen die wellicht ook de moeite van een bezoek waard zijn.Cairo

De hoofdstad van Egypte is Cairo. Deze grote stad herbergt meer dan twintig miljoen inwoners en het lijkt ook wel dat er voor elke inwoner ook een auto is. Wat je dus ook meteen zult opvallen is het enorme drukke verkeer. Vaak moet je hier straten oversteken met wel acht rijbanen. Er zijn wel oversteekplaatsen, maar ga ervan uit dat het verkeer altijd doorrijdt. Oversteken is dus al een avontuur op zich. Dat neemt niet weg dat Cairo niets te bieden heeft. Zo is hier een prachtig nationaal museum waar je onder meer de inhoud van de tombe van Toetanchamon kunt bewonderen. Ook de piramides van Gizeh en de Sfinx zijn vanuit deze stad vrij goed te bereiken. Zoals bij veel inlandse steden en dorpen in Egypte stroomt hier ook de Nijl. Dit is de levensader van het land. Op Nijl in Cairo zijn ook veel schepen waar evenementen en activiteiten worden georganiseerd ten gunste van het behagen van de toerist. Zelf heb ik toen een dinershow op een schip bijgewoond waarbij er zogezegd een buffet was en een show met Egyptische folklore. De lokale bewoners stormden vervolgens naar het buffet en laadden hun borden vol zodat er weinig tot niets over bleef voor de resterende bezoekers. De mentaliteit is dus wat anders dan je verwacht. Naast de piramides en nationaal museum zijn er nog veel andere bezienswaardigheden zoals Bazaar Khan El-Khalili, het koptisch museum en de citadel. Dit is slechts een kleine greep van al het moois dat Cairo te bieden heeft.

Hurghada

Een belangrijke toeristische bestemming zijn de badplaatsen die te vinden zijn aan de Rode Zee. Hurghada is een relatief jonge badplaats gesticht aan het begin van de twintigste eeuw. Lang was het een kleine badplaats, maar in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw kwam hier verandering in. Investeerders uit regio, maar ook uit Europa en de Verenigde Staten zagen het voordeel in van een badplaats aan de Rode Zee. Regen komt hier vrijwel niet voor en het is vooral een geliefde winterzonbestemming. Er werd geïnvesteerd in een luchthaven en steeds meer hotels en resorts. In korte tijd werd Hurghada een belangrijke en drukke badplaats. Liefhebbers van snorkelen en duiken worden getrakteerd op het rijke zeeleven dat zich onder de waterspiegel manifesteert. Ook watersporters komen hier aan hun trekken. De regio heeft ook weinig last gehad van de onrusten eind 2010 begin 2011. Het is nog altijd een veilige bestemming. Bovendien kom je als toerist nauwelijks buiten de poorten van het resort waar je verblijft zodat er nog een extra buffer is met de buitenwereld. In de omgeving zijn nog wel een aantal bezienswaardigheden, maar de focus ligt vooral op een verblijf aan en op het water.

De beste hoteltips in Hurghada

Sharm el Sheikh

Een andere populaire badplaats aan de Rode Zee is Sharm el Sheikh. Deze ligt wat Noordelijker richting op het zuidelijkste punt in de Sinaï. Letterlijk vertaald betekent deze plaats ‘Baai van de Sjeik’. In het midden van de vorige eeuw werd deze plaats veroverd door Israël en later tijdens de Zes Daagse0orlog wist het Egyptisch leger de plaats weer terug te veroveren. De badplaats bleef echter onder Israëlisch gezag tot eind jaren zeventig de ‘Camp David vredesakkoorden’ werden beklonken en Israël de Sinaï in 1982 overdroeg aan Egypte. Sindsdien is dit een rustige regio. Er hebben zich nog wel enkele gebeurtenissen voorgedaan zoals in 2005 toen hier een aanslag plaats vond waarbij minstens achtentachtig personen omkwamen. Daarbij zaten ook toeristen. Sindsdien is er veel veranderd om de veiligheid beter te kunnen waarborgen. Net als Hurghada is ook Sharm el Sheikh een geliefde badplaats bij veel toeristen. De ligging aan de Rode Zee levert dezelfde voordelen op wat betreft duiken en watersporten. Ook hier heb je bijna zeker zongarantie. Regen komt hier nauwelijks voor. Net buiten de stad ligt Ras Mohammed, een nationaal park dat zowel land als zee beslaat.

De beste hoteltips in Sharm el Sheikh

Alexandrië

Behalve aan de Rode Zee ligt Egypte ook aan de Middellandse Zee. Alexandrië ligt aan de monding van de Nijl. Door de Nijldelta is het hier ook de groenste plaats van Egypte. De rivier verspringt namelijk in tal van stromen die meanderen in de Middellandse Zee. Hierdoor is de normaal smalle groene strook rond de Nijl her een stuk breder. Na Cairo is dit ook de grootste stad van het land. Door zijn ligging hebben in de loop der eeuwen verschillende culturen zich aangemeld in deze regio. Er zijn hier nog altijd veel sporen van terug te vinden. De Romeinen, de Grieken en natuurlijk de oude Egyptenaren zelf hebben hier hun sporen achtergelaten. Het Grieks-Romeins Museum, de Pilaar van Pompeius en het Romeins Amfitheater zijn slechts een kleine greep van al het moois dat hier te bewonderen is. Tijdens de zomer is Alexandrië ook de beste plek om te vertoeven. De tempraturen liggen hier aanzienlijk lager dan landinwaarts of aan de Rode Zee.

Luxor

De Cultuurreiziger kan in Egypte niet om Luxor heen. Dit is werkelijk één groot openluchtmuseum. Het centrum van de stad is gesitueerd aan de oostoever van de Nijl, maar ook aan de westzijde kom je tal van bezienswaardigheden tegen. De vallei der Koningen ligt bijvoorbeeld op deze oostoever niet ver van Luxor. Hier is destijds het graf van Toetanchamon ontdekt. Zowel ten westen als ten Oosten van de Nijl liggen tal van bezienswaardigheden. Zo liggen Karnak en de Luxortempel in het westelijk deel van de stad. In het oostelijk deel liggen nog veel meer bezienswaardigheden zoals de Kolossen Memnon en de tempel van Hatsjepsoet. De lijst aan de oostzijde is enorm. Wat mij ook opviel tijdens mijn bezoek aan Luxor was dat de huizen geen daken hadden. Het regent hier nagenoeg nooit waardoor de behoefte voor een dak boven je hoofd vrijwel nihil is. Ook vertrekken er hier veel nijlcruises richting Aswan. Een mooie combinatie is dan ook een verblijf van enkele dagen in Luxor zelf om de bezienswaardigheden in de omgeving te bezoeken en daarna een aantal dagen met een cruiseschip op de Nijl af te zakken. Een mooie combinatie van ontspannen tijdens je cruise afgewisseld met expedities naar sporen uit de het rijke culturele verleden.

Marsa Alam

Dit is de meest zuidelijke bekendere badplaats aan de Rode Zee. Ook hier kunnen de toeristen genieten van een luxe verblijf op hun resort waarbij men van alle comfort is voorzien. Ook deze locatie staat bekend om zijn uitstekende duik- en snorkelwateren. De Rode Zee is enorm helder waardoor het zicht uitstekend is. Bovendien zijn er veel vissen en riffen te bewonderen onder het water. Naast al het pracht en praal van de Rode Zee vertrekken hier ook veel excursies naar de verrassend variabele landschappen die de woestijn in de omgeving te bieden heeft. Tot enkele jaren geleden was Marsa Alam nog een klein vissersdorpje, maar door veel promotie en marketing heeft de toerist deze badplaats ontdekt. Van alle badplaatsen is deze door zijn zuidelijke ligging waarschijnlijk ook het best combineren met uitstappen naar Luxor en Aswan. Ook hier geldt een bijna 100% mooiweergarantie.

Bekijk hier de beste hoteltips voor Marsa Alam

Port Saïd

De havenstad Port Saïd ligt aan de Middellandse Zee en aan het Suezkanaal. Door deze ligging is deze plaats de poort naar de Rode Zee en andersom naar de Middellandse Zee. De stad is nog vrij jong en werd gesticht vanwege de aanleg van het Suezkanaal. Het is één van de plekken waar toerisme, visserij, scheepvaart en handel hand in hand gaan. Veel cruiseschepen meren hieraan om hun gasten excursies aan te bieden naar bestemmingen in de hoofdstad Caïro. Wegens de gunstige ligging in het Noorden aan de Middellandse zee is het ook een geliefde bestemming van veel Egyptenaren om hier tijdens hun zomervakantie te verblijven. Hier liggen de gemiddelde temperaturen aanzienlijk lager dan de verzengende hitte meer landinwaarts.

Nuweiba

Dit van oorsprong kleine vissersdorpje ligt in de regio Sinaï. De jongste jaren is ook dit plaatsje steeds populairder onder toeristen. Natuurlijk de ligging aan zee en de daarbij behorende faciliteiten voor toeristen liggen hieraan ten grondslag. Je kunt er goed duiken en snorkelen, maar ook natuurlijk lekker genieten van een luie strandvakantie waarbij je je af toe verplaatst van het strand naar de zee om weer wat af te koelen. Een andere leuke bijkomstigheid is dat je hier niet ver van de ‘Colored Canyon’ bent. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een kleurrijk gebied in de woestijn met diep uitgesleten rotsenpartijen en wanden. Je krijgt hier een beetje een gevoel dat je Indiana Jones bent. Bovendien maakt een bezoek aan deze kloven vaak deel uit van een bedoeïenentocht waarbij je rondtrekt door de woestijn en er onder meer ook zult overnachten. Een onvergetelijke ervaring.

El Gouna

Als je van luxe en comfort houdt dan is El Gouna ‘the place to be’ in Egypte. Deze stad ligt aan de rode zee en bestaat pas sedert 1989. Het is dan ook een kunstmatig aangelegde stad die speciaal ontwikkeld is voor de beter bedeelden. Er wonen ook tal van westerlingen in de stad en ook steeds meer Egyptenaren uit Alexandrië en Cairo doen tijdens hun vakantie deze bestemming aan en overnachten in één van de vele hotels en luxe-resorts. El Gouna is dan ook een echte zon- zee- en strandvakantiebestemming waarbij je 99,99% mooiweergarantie hebt. Ook hier kun je genieten van al het moois dat het strand en de rode zee te bieden hebben.

Lees hier de beste hoteltips voor El Gouna

Taba

Taba ligt op de grens met Israël nog net aan de Golf van Akaba op het Sinaï schiereiland. Deze badplaats is vooral een populaire bestemming voor toeristen uit Egypte en Israël. Ook steeds meer westerse toeristen weten de badplaats te vinden om te genieten van het zeewater en de unieke woestijnomgeving in de Sinaï. De plaats zelf is een echte badplaats met tal van hotels Resorts en restaurants.

Dahab

Ook Dahab is één van de vele badplaatsen die je tegenkomt op het Sinaï schiereiland aan de Golf van Akaba. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was deze bestemming erg populair bij hippies. Tegenwoordig is het een meer typische badplaats zoals je ze hier wel meer tegenkomt. Er zijn veel hotels en resorts te vinden waar de toeristen kunnen genieten van een zon-, zee- en strandvakantie. Ook vertrekken van hieruit diverse excursies naar de woestijn van de Sinaï.

Makadi Bay

Eén van de steeds populairder wordende badplaatsen aan de Rode Zee is Makadi Bay. Zoals de naam al doet vermoeden is deze plaats gesitueerd aan een baai. Hierdoor is het heldere snorkel- en duikwater van de Rode zee hier zo goed als altijd kalm en daardoor ook uitstekend zwemwater. Vanuit de plaats zijn ook leuke uitstappen te maken naar bijvoorbeeld de oude Christelijke kloosters die hier in de woestijn te vinden zijn. De Giftun Islands zijn ook goed bereikbaar vanaf Makadi Bay en gelden als één van de mooiste duikplaatsen van de Rode Zee en de planeet.

Port Ghalib

De haven Port Ghalib ligt ook aan de Rode Zee en is tevens een badplaats met uitstekende voorzieningen voor toeristen. Deze plaats heeft een mooie jachthaven met soms indrukwekkende schepen. Ook ligt deze badplaats redelijk zuidelijk, waardoor het zeer goed mogelijk is om uitstappen te maken naar Luxor en Aswan. Deze badplaats is daardoor ideaal voor een combinatie zon-, zee-, strandvakantie en kennismaken met de eeuwenoude cultuur.

Aswan

Een plaats als Aswan mag zeker niet ontbreken aan de lijst met steden en plaatsen die interessant zijn om aan te doen in Egypte. Veel van de Nijlcruises die vanuit Luxor vertrekken hebben Aswan als eindbestemming. In deze stad begin je ook het gevoel te krijgen dat je in Afrika bent. Het Noordelijk gelegen deel van Egypte doet vooral Arabisch aan, maar in deze regio zitten veel Nubiërs. Deze Afrikaanse stam is vanaf Aswan en meer zuidelijk richting Soedan veel aanwezig. Aswan is ook bekend om zijn gelijknamige Aswandam. Deze dam is aangelegd tijdens het bewind van de tweede president van Egypte. Gamal Abdel Nasser liet de dam aanleggen om ervoor te zorgen dat de Nijlstroming beter beheerst kon worden. Voor de periode dat de dam was aangelegd trad de Nijl regelmatig buiten haar oevers of stond te laag. Hierna is dit niet meer gebeurd. Nadeel is natuurlijk wel dat tal van inwoners ten noorden van de dam huis en haard moesten verlaten vanwege het wassende water. De Nijlkrokodil komt ook pas voor achter de dam. Vanuit Aswan kun je ook excursies doen naar de vele overblijfselen uit het lange verleden. Er zijn zelfs complete sites verplaatst naar hoger gelegen delen bij i.v.m. met de aanleg van de dam.