Wie op vakantie gaat naar Egypte zal met een aantal dingen rekening moeten houden. Is het nodig om een visum aan te vragen en moet je paspoort op de dag van vertrek nog minimaal zes maanden geldig zijn? Verder is het handig om te weten welke vaccinaties je allemaal nodig hebt, of het kraanwater er te drinken en wanneer nu precies de nationale feestdagen zijn. Op deze pagina hebben we geprobeerd een zo compleet en duidelijk mogelijk beeld te geven waar je aan moet denken voordat je op vakantie gaat naar Egypte. Veel van de onderwerpen spreken voor zichzelf, maar het is toch handig om ze even bij elkaar te zien. Mochten we wat vergeten zijn of heb je op of aanmerkingen dan horen we het graag.
Handig om te weten
Reisdocumenten
Voor een reis naar Egypte moet je in bezit zijn van een paspoort dat op de dag van vertrek nog minimaal acht maanden geldig is. Verder moet je in het bezit zijn van een visum.
Visum
Voor een vakantie naar Egypte moet je een toeristenvisum kopen. Dat moet je vooraf via internet regelen. Het visum is in veel gevallen slechts een formaliteit en zal alleen in extreme gevallen geweigerd worden. Het visum heeft een geldigheidsduur van negentig dagen waarbij je maximaal 30 dagen per keer in Egypte mag verblijven. Je Egypte visum regelen kan al vanaf het moment dat je je vliegreis geboekt hebt.
Vaccinaties
Als je niet zeven dagen voor vertrek in een Gele Koortsgebied bent geweest dan gelden er geen verplichte vaccinaties voor je bezoek aan Egypte. Wel wordt de vaccinatie tegen hepatitis-A aangeraden voor een vakantie naar Egypte.
Alarmnummer
In het geval van nood kun je gebruik maken van de volgende telefoonnummers
– Politie: 122
– Brandweer: 180
– Ambulance: 123
– Toeristenpolitie: 126
Drinkwater
Het drinken van kraanwater wordt sterk afgeraden. De kwaliteit van het kraanwater in Egypte is in vergelijking met Nederland erg slecht. De kans is groot dat je er ziek van zal worden. Het is dan ook aan te raden om water uit flessen te drinken.
Baksjisj
Het loon van de gemiddelde Egyptenaar is niet heel hoog. Veel mensen zijn dan ook afhankelijk van de zogeheten baksjisj. Dit is het Egyptische fooiensysteem. Bij groepsreizen zal de reisbegeleider van tevoren geld incasseren en dit verder regelen. Een kleine fooi voor dienstverleners is normaal in Egypte.
Drugs
Het bezitten, verkopen of verhandelen van alle soorten drugs is in Egypte streng verboden. Er worden lange straffen geëist tegen overtreders. Er zijn zelfs gevallen bekend dat buitenlanders ter dood zijn veroordeeld wegens het verhandelen van drugs.
Nationale feestdagen
Er worden in Egypte meerdere nationale en religieuze feestdagen gevierd. Ondanks dat een groot deel van de openbare gebouwen tijdens deze dagen gesloten zullen zijn zal je als toerist in één van de badplaatsen hier maar weinig van merken. De nationale en religieuze feestdagen zijn:
1 januari – nieuwjaarsdag
25 april – bevrijding van de Sinaï
18 juni – dag van de aftocht van de Britse troepen
23 juli – dag van de revolutie van 1952
6 oktober – dag van oversteken van het Suezkanaal tijdens Oktoberoorlog
Variabele feestdagen (nationaal):
Naast de standaard feestdagen kent Egypte meerdere religieuze feestdagen. De moslims hebben onder andere Ramadan, Suikerfeest en Offerfeest, die op verschillende data vallen. De Koptische kerk viert Kerstfeest (andere data dan onze Kerstmis), Paasfeest en het voorjaarsfeest.
Elektriciteit
In Egypte worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland. Je hebt dan ook geen adapters of omvormers nodig om je apparaten te kunnen opladen.
Geld
In Egypte wordt betaald met de Egyptische pond. In de grotere steden en toeristische plaatsen zijn bankautomaten waar je ponden kunt opnemen. Hou er er rekening mee dat je in kleinere plaatsen voldoende ponden hebt, want daar is het vaak niet mogelijk om geld op te nemen. Als je onderhandeld over een prijs, spreek dan wel goed af dat je het over ‘Egyptische’ Ponden hebt, want het kan anders zo maar zijn dat je ineens veel duurdere Britse Ponden moet betalen.
Gezondheid
De gezondheidszorg in Egypte is van een duidelijk lager niveau dan in Nederland. Er wordt dan ook afgeraden om niet essentiële behandelingen in het land te mijden. Mocht je onverhoopt toch in het ziekenhuis of bij een dokter belanden; heb dan altijd even overleg met je eigen huisarts, zodat je zeker weet dat je goed behandeld wordt.
Internet en bellen
De kwaliteit van het netwerk in Egypte laat behoorlijk te wensen over. Buiten de grotere steden en badplaatsen heb je nauwelijks tot geen bereik. De kosten voor het bellen verschillen sterk per provider en aanbieder. Ben je van plan om veel te gaan bellen tijdens je vakantie in Egypte dan kun je beste lokaal en sim-kaart kopen.
Wil je gebruik maken van de wifi in je resort of hotel, dan zal je daar in sommige gevallen voor bij moeten betalen. De meeste hotels en resorts bieden echter wel gratis wifi aan in de openbare ruimte, maar niet op de kamers. De kwaliteit van de wifi is ook als je ervoor bijbetaalt vaak niet goed van kwaliteit.
Taal
De officiële en meest gesproken taal in Egypte is het Arabisch. Daarnaast worden Engels en Frans gebruikt als handelstalen. Het merendeel van de mensen die werkzaam zijn in de toeristische sector spreken redelijk tot goed Engels.
Homoseksualiteit
Officieel is homoseksualiteit in Egypte niet verboden. Toch zijn er de afgelopen jaren meerdere mensen veroordeeld tot fikse gevangenisstraffen wegens seksueel immoreel gedrag. Nu zal je dit al toerist zijnde niet zo snel overkomen, maar let wel op wat je doet in het openbaar zodat je niemand voor zijn hoofd stoot.
Religie
De Islam is de grootste religie van het land. Ongeveer 85% van de inwoners hangt dit geloof aan. Na de Islam is de Koptisch-Ortodoxe Kerk de grootste religie van het land.
Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Egypte. In Egypte is er echter geen zomer- en wintertijd waardoor het er tijdens onze wintertijd één uur later is.
Veiligheid
Voor heel Egypte gelden er vanuit de overheid extra reisadviezen. Voor de hele kuststrook van Egypte en het gebied rondom Caïro gelden er verhoogde veiligheidsrisico’s. Voor het westelijke deel van het land en een deel van de Sinaï woestijn worden alle niet essentiële reizen afgeraden voor het grensgebied in het westen, het noordelijke deel van de Sinaï woestijn en het zuidoostelijke grensgebied met Soedan worden alle soorten reizen afgeraden.
Kortom, je kunt naar Egypte op vakantie maar blijf in de omgeving van Caïro en aan de kust. Deze delen van het land worden zwaar bewaakt zodat je als toerist ongestoord kunt genieten van een zon-, zee- en strandvakantie.
De mate van veiligheid voor toeristen in Egypte is aan behoorlijk wat factoren onderhevig, kijk dan ook altijd voor vertrek op de website van de rijksoverheid voor het laatste reisadvies voor Egypte.