Bezienswaardigheden in Egypte

Er zijn in Egypte behoorlijk wat bezienswaardigheden te vinden. Het merendeel van deze bezienswaardigheden hebben te maken met de lange en bijzondere geschiedenis van het land. Op deze pagina hebben we de in onze ogen de bekendste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Egypte verzameld. Dit zijn natuurlijk nog lang niet alle bezienswaardigheden die in Egypte te vinden zijn, maar wel diegene die op je lijstje moeten staan als je op vakantie gaat naar Egypte.



Vallei der koningen

Tijdens een verblijf in Luxor kun je het beste de ‘Vallei der Koningen’ bezoeken. Deze site is gelegen in de woestijn enkele kilometers verwijderd van de westoever van de Nijl. Tal farao’s hebben hier hun laatste rustplaats gevonden. Velen hiervan zijn in de loop der eeuwen ontdekt en leeggeplunderd. Waarschijnlijk hebben daar indrukwekkende schatten gelegen. Dit weten we tegenwoordig, omdat het graf van Toetanchamon ook hier lag. Deze Farao is slechts achttien jaar oud geworden en de was tot nu toe het enige graf dat ongeschonden gevonden is waardoor de indrukwekkende schat nog intact was. Tal van waardevolle objecten en goud vergezelde hem in zijn reis naar het Hiernamaals. Tegenwoordig is groot deel van deze schat te bewonderen in het Egyptisch museum in Caïro.

Egyptisch museum van Caïro

Als je in Cairo bent en je wilt veel te weten komen over de Egyptische cultuur die tot duizenden jaren terug gaat in de tijd, dan moet je zeker een bezoek aan dit museum brengen. Het museum heeft een indrukwekkende collectie met tal van objecten uit het oude Egypte. Een absoluut hoogtepunt is natuurlijk het dodenmasker van Toetanchamon die gevonden is in zijn graf in de Vallei der Koningen. Deze masker gaat vergezeld met tal van andere objecten die gevonden zijn in zijn graf. De collectie van Toetanchamon met deel uit van enkele andere bijzondere objecten uit de vroege Egyptische tijd, waaronder mummies van Farao’s. Om dit deel van het museum te bezoeken moet je dan ook een extra toegangsbewijs kopen. Dit is echter zeer de moeite waard, want je kunt je alleen maar inbeelden hoe omvangrijk en prachtig de schat van Toetanchamon is, wanneer je deze met je eigen ogen hebt gezien.

Karnak

Dat Luxor één groot openluchtmuseum is mag duidelijk zijn. Ook het Tempelcomplex Karnak is hier gesitueerd. Het unieke aan dit complex is dat over een hele lange periode verschillende farao’s telkens nieuwe delen hebben aangebouwd om hun signatuur achter te laten. Daarmee is het ook het grootste tempelcomplex van Egypte. Je kunt hier op eigen houtje naartoe en het complex bezoeken, maar beter is om dit onder begeleiding van een gids te doen. Door de vele verschillende dynasties is er enorm veel informatie dat een bezoek aan dit complex zoveel interessanter maakt met de toelichting van een kundige gids.

Necropolis van Gizeh

De Necropolis van Gizeh bij de Egyptische hoofdstad Cairo is vooral bekend vanwege de piramides die hier te bewonderen zijn. De piramides van Gizeh maken deel uit van de necropolis van Gizeh. Naast de piramiden vind je hier ook tal van begraafplaatsen en de beroemde Sfinx van Gizeh. Om al deze grote bouwwerken te bouwen heeft er ook een enorme arbeidersstad gestaan op deze locatie. Zo hebben er in totaal 400.000 mannen geholpen bij de bouw van de grootste piramide. Deze lieden woonden dus bij hun werk en ook hiervan zijn nog tal van sporen te vinden. Ook voor deze locatie geldt dat een goede gids een schat van informatie heeft waardoor een bezoek aan deze locatie nog interessanter wordt.

Sfinx van Gizeh

De Sfinx van Gizeh is gesitueerd naast de dodentempel van Chefren. Ook dit beeld maakt deel uit van de Necropolis van Gizeh. De sfinx wordt beschouwd als het oudste beeld ter wereld. Over de Sfinx wordt veel beweerd; ze zou het hoofd aanzienlijk jonger zijn dan de rest van het lichaam. Volgens deskundigen zou het beeld weleens tienduizend jaar oud kunnen zijn.

Aboe Simbel

Zoals je kunt lezen bij Aswan hebben veel zaken plaats moeten maken voor het meer dat ontstond bij de totstandkoming van de Aswandam. Aboe Simbel is hier misschien wel het meest bekende voorbeeld van. Het complex met twee tempels dat stamt uit de dertiende eeuw voor Christus en is met behulp van UNESCO en National Geographic in grote blokken gezaagd en tweehonderd meter verder, op een zo’n 65 meter hoger punt weer volledig terug opgebouwd. Het bezoeken van Aboe Simbel is nog een redelijke opgave en er wordt vaak vertrokken vanuit Aswan. Het ligt nog een aardig stukje zuidelijker en de beste manier is om met een vliegtuigje naar het gelijknamige plaatsje Aboe Simbel te vliegen en vanaf daar het complex te bezoeken.

De Nijl

De levensader van Egypte is ongetwijfeld de Nijl. Dat is door de vele eeuwen heen altijd al zo geweest. Naast dat het zorgt voor een strook vruchtbare grond, was de Nijl in de tijd van farao’s ook de scheidlijn tussen leven en dood. Alles wat met de dood te maken had, werd gemanifesteerd aan de westelijke zijde van de Nijl. Hier vind je dan ook alle graven, van nobelen tot de koningen. Sinds de totstandkoming van het Nassermeer is de Nijl ook een betrouwbare vaarroute die het hele jaar bevaarbaar is. De komst van de dam in Aswan heeft ervoor gezorgd dat de stroming namelijk stabiel en is het water nooit te hoog of te laag. Goed voor de scheepvaart, maar ook voor het volk dat langs de oevers leeft en zich geen zorgen hoeft te maken over overstromingen. Een ander leuk feitje is dat de Nijl of de langste of de op één na langste rivier ter wereld is. De Nijl is op verschillende manieren van meten tussen de 5499 en 6659 kilometer lang. Dezelfde onenigheid over waar een rivier ontspring, geldt ook voor de Amazone. Een Egyptenaar beweert dat je pas echt erbij hoort als je uit de Nijl hebt gedronken. Toch raden we dit af!

Tempel van Amon

Op het tempelcomplex van Karnak in Luxor ligt ook de tempel van Amon. Dit is de meest bekende tempel van Karnak. Deze Tempel is een complex op zich. Meerdere farao’s hebben hier stukken bij laten bouwen. Vooral de enorme zuilen springen hier in het oog. Ze zijn enorm! De eerste gebouwen en objecten dateren uit het vroegere middenrijk, maar de meest opvallende objecten zijn gebouwd in het nieuwe rijk. Er is dus heel wat in de eeuwen bijgebouwd. Elke farao heeft geprobeerd zijn of haar eigen input te geven in deze tempel. Zo zijn er de Obelisk van Toetmosis, de sfinxen van Nactenabo en het heilige meer van Amon-re. Een andere farao die het vermelden waard is, is Hatsjepsoet. Ze heeft hier een aantal obelisken laten bouwen. Wat haar zo interessant maakt, is dat ze een vrouw was. Ondanks dat in haar tijd farao’s geen vrouw konden zijn heeft zij een enorme stempel gedrukt. Ook aan de westzijde is een enorm complex te vinden dat ze heeft laten bouwen en zeker de moeite van het bezoeken waard is

Siwa

Wie aan woestijn denkt, en dat is er in overvloed in Egypte, denkt ongetwijfeld ook aan de groene oases die je hier kunt tegenkomen. Siwa is één van deze oases. De oase ligt vrij westelijk in de Libische woestijn. Het leuke van deze oase is dat er ook een dorpje is met de dezelfde naam en dat er niet ver buiten het dorp de restanten van de vesting Shali te vinden zijn. Deze vesting opgebouwd uit klei dateert uit de twaalfde eeuw na Christus. Inmiddels is de vesting aardig in verval geraakt, maar dat is dan ook meteen de schoonheid van deze locatie. Ook vind je in de oase van Siwa de ‘tempel van het orakel’ waar volgens de overlevering Alexander de Grote bevestiging vroeg aan de god Amon dat hij de zoon van Zeus zou zijn. De oase bestaat uit verschillende bronnen. De bekendste is het zogeheten ’bad van Cleopatra’. Hier kun je zelf ook een verfrissende duik nemen en dan kun je zeggen dat je in dezelfde bron hebt gezwommen als Cleopatra. Dat wil de overlevering ons toch doen geloven. Siwa is een oase met een lange en boeiende geschiedenis.

Piramide van Djoser

Deze piramide is misschien niet de meest indrukwekkende, maar zeker ook de moeite van het bezoeken waard. Hij dateert namelijk uit de zesentwintigste eeuw voor Christus en is daarmee het oudst bekende volledig uit steen opgetrokken gebouw dat wij nog kennen op onze planeet. Deze kenmerkende trappenpiramide maakt deel uit van de necropolis Saqarra. De oudste objecten dateren uit de eerste dynastie, het oude rijk. Vele dynasties hebben hier nog gebouwd. Tot aan de periode van het nieuwe rijk toe.

Al-Azhar-moskee

Letterlijk vertaald betekent deze locatie ‘de moskee van de meest glansrijke’. Deze moskee is dan ook onderdeel van het hoog aangeschreven instituut, de universiteit van Al-Azhar. De Moskee viel samen met de stichting van de Egyptische hoofdstad Cairo en dateert uit 971 na Christus, slechts twee jaar na de stichting van Cairo. Verschillende islamitische culturen hebben hier hun sporen nagelaten.

Ras Mohamed National Park

We hebben het al over de Rode Zee gehad en één van de mooiste plekken is ongetwijfeld het Ras Mohammed Nationaal park. Gelegen op het meest zuidelijke punt van de Sinaï vind je dit park. Het ligt ook vlakbij de bekende badplaats Sharm al Sjeik. Het grootste gedeelte van het park bevindt zich onder de zeespiegel en je vindt hier dan ook de meest kleurrijke vissen en kleurrijk koraal. In totaal leven hier zo’n duizend zeedieren.

De Rode Zee

Naast de vele en rijke culturele sporen die je tot duizenden jaren terugbrengen in de tijd heeft Egypte nog een belangrijke troef in handen. Eén van de beste plaatsen voor een zon-, zee- en strandvakantie is een verblijf aan de Rode Zee. Natuurlijk de altijd zon garantie, maar ook het kraakheldere water dragen hier goed aan bij. De Rode Zee heeft de helderste duikwateren ter wereld. Inmiddels zijn er ook tal van badplaatsen te vinden aan de kust waar het de toerist zo comfortabel mogelijk wordt gemaakt.